Nattbilder (lange eksponeringer)

Fahlstrøms plass Gjøvik i sommernatten
Fahlstrøms plass, Gjøvik om natten

 

Jeg har så lenge jeg kan huske vært et «nattdyr» og B-menneske.

Etter hvert som interessen for fotografering vokste og jeg lærte mer om bruk av lange lukkertider i dunkel belysning ble dette derfor raskt en favorittsjanger.

Lang lukkertid vil si at at kameraets lukkermekanisme blir stående oppe over tid og eksponerer sensoren for lys hele den innstilte tiden.

Selv om jeg etter hvert har fått brukbar kontroll på det tekniske bak lange eksponeringer, er det alltid et element av uforutsigbarhet der. Det kan skje en god del med f.eks lys, skygger, skyer og himmel på de sekundene, eller også noen ganger minuttene man bruker på å ta disse bildene. 

Det er derfor ganske tilfredsstillende de gangene bildet popper opp på skjermen bak på kameraet etter endt eksponering og det er bedre enn man hadde sett for seg i utgangspunktet.

Alle disse bildene er til salgs for digital bruk og som utskrifter i forskjellige størrelser. 

Jeg bruker et lokalt trykkeri på Gjøvik for å trykke forstørrelser på ekte fotopapir. Disse kan variere i størrelse fra 30 x 20 cm og opptil 1,5 x 1 meter.
Noen bilder kan også egne seg for enda større utskrifter. De fleste bilder jeg har tatt er i størrelsesforhold 3:2, som er standard størrelsesforhold fra de fleste kameraer.
Jeg har også laget en del bilder i 16:9 format som er det samme som de fleste moderne TV-skjermer og en del smart-telefoner.

Jeg bruker også et lokalt rammeverksted til innramming av mine bilder. Ferdigrammer kan være ok til en del mindre standardstørrelser,
men for større størrelser og generelt for et enda bedre utseende og holdbarhet er den ekstra kostnaden med profesjonell innramming virkelig verdt det.


Kanskje du ønsker et av dem på veggen din?
Send meg en melding via kontaktskjemaet her, eller via Messenger/chat-funksjonen nederst på siden.